Търговци на оръжие и горива влизат в кметската битка във Варна. Групата "Лорер" привлича ресурс от Израел за кандидати

alt

Търговци на оръжие и горива влизат в кметската битка във Варна. Босовете в схемите с оръжие и горива ще подкрепят с финансов ресурс кандидати от различни партии, заявиха източници от политически централи.
Представители на някои от най-големите търговци на оръжие у нас и в САЩ (Ultra Defense Corp.) са открили офис в морската столица и изнасят оръжие за Украйна - гранатомети, снаряди и двигатели за танкове.

Търговците, изнасящи през Варна оръжие за Украйна, имат фаворит, свързан с ГЕРБ, за кметската битка в район "Аспарухово", където е базата на бизнес групата.
Офисът организира и трафик на дизел и нефтопродукти чрез голяма фирма, възползвайки се от квота за България на ЕК на ЕС.
Ключова фигура в тази схема е Гриша Ганчев, чиито контрагенти дават рамо на подкрепяните от офиса ва американците кандидати, повечето свързани с ГЕРБ.
Руснаците също имат позиции в търговията с оръжие през Варна. Търговци, засичани от службите в Генералното консулство на Русия, организират износ на оръжие от Северна Корея по турски и италиански канали.

Интригата е, че и търговците, работещи с американските фирми, и търговците, въртящи схеми с руснаците, подкрепят знакови фигури от ГЕРБ.
Групата "Лорер" във Варна също е в бизнеса с оръжие за Украйна и държи каналите за трафик от Израел, по които изнася системи за ПВО.
Даниел Лорер, който е ключовата фигура на групата за Варна, е изградил с подкрепата на шефа на "Еконт" Николай Събев мощен канал за трафик.
Лорер официално все още е в ПП, но направи "партия" с Бойко Борисов, с който ще разцепят "Промяната" преди изборите.
Групата "Лорер" ще издигне свои кандидати, легендирани като "независими", в някои райони ще играе с ГЕРБ, в други - като в "Одесос" и "Приморски", с десните.
Източници от големия бизнес и политически централи във Варна заявиха, че групата "Лорер" ще дели местнета власт с ГЕРБ след вота.
Борисов ще даде квота на групата "Лорер" в голяма община и районите срещу подкрепа за кандидат-кмета на ГЕРБ, коментира политик, свързан с бизнес групата "Одесос".
ГЕРБ вероятно ще спечели вота за голяма община и районните кметства, изненади може да се получат, ако представителите на търговците на оръжие за Украйна и на реекспорт на горива не се договорят с ГЕРБ и издигнат свои кандидати.

Бизнес групата, изнасяща оръжие за Русия, също може да подкрепи кандидат-кмета на ГЕРБ за голяма община, но в някои райони - като "Аспарухово" и "Приморски", може да даде рамо на "независими" кандидати.

Според източници от службите между търговците на оръжие, изнасящи за Украйна и Русия през Варна, има договорка не само да не си пречат, но дори си партнират чрез лобитата в местната власт.
Ключовите играчи в износа на оръжие оръжие за Украйна и Русия през Варна, вноса и реекспорта на горива, са свързани със знакови фигури от големия бизнес - влиятелна бизнес група в морската столица, работеща с партньори, както с Русия, така и с Украйна, Гриша Ганчев, Делян Пеевски и бизнес групата "Одесос", която разполага със силни позиции в местната власт - в голяма община и районните кметства.
Бойко Борисов отправи послание преди посещението си във Варна през декември, че кандидат-кмет на ГЕРБ отново ще бъде Иван Портних, но ще има пренареждане в корпоративно-политическия модел чрез листата за общински съветници и нови кандидати в четири от петте райони на града.
Това означава на практика че Статуквото ще се запази чрез Пренареждане, ако сценарият "Борисов-Портних" победи на вота.
Големият бизнес, търговците с оръжие и горива, дават знаци, че ще влязат в играта, подкрепяйки кадидати на ГЕРБ или "независими".
Групата "Лорер" също прави заявка, че ще бъде фактор в преразпределянето на властови и финансов ресурс, вписвайки се в Пренареждането на Статуквото чрез "партията" на Борисов и Лорер.
Старите мрежи на знакова варненска бизнес група, на Делян Пеевски (Велико Желев и партньори), Гриша Ганчев, Ангел Дерменджиев (Борисов) и бизнес групата "Одесос" също ще участват в Пренареждането на Статуквото.
Революционна Промяна може да има, само ако в навечерието на местния вот Русия загуби войната в Украйна, което ще отнеме електорален ресурс на сочения като проруски фактор кандидат-кмет на ГЕРБ Иван Портних, който ще се пренасочи към десните, и Даниел Лорер, който прави "партия" с Бойко Борисов в национален мащаб, подкрепи кандидата на десните във Варна, а между традиционните политически партньори и ГЕРБ се породи напрежение заради кандидатите за районни кметове и листите за общински съветници.
(Според източници от политически централи и бизнес групата "Одесос" Иван Костов е направил при посещението си във Варна предложение за се какнидатира за кмет на Варна на проф. Красимир Иванов, който можел да победи кандидата на ГЕРБ, ако получи подкрепа и от групата "Лорер".)
Така новите фактори в преразпределянето на властови и политически ресурс след посланието на Бойко Борисов за запазване на Статуквото в корпоративно-политическия модел чрез Пренареждане са търговците, изнасящи оръжие за Украйна и Русия през Варна, и групата "Лорер".
Ключови фактори в старите мрежи, знаковата варненска бизнес група, обаче излъчват дискретни сигнали, че ще влязат в битката за голяма община със свой кандидат-кмет на голяма община, ще подкрепят листи за общински съветници и кандидат-кметове на райони.
bgsniper.com