Румен Драганов: Предвиждаме пълно възстановяване на туризма след пандемията през 2024 г.

IncreaseКак гледа бизнесът на политическата нестабилност у нас и шансовете за кабинет, с този въпрос Tribune.bg се обърна към доц. Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма. Във времето от 1992 до 1994 г. той е главен изпълнителен директор на "Балкан холидейз интернейшенъл". От 1997 г. е председател на Комитета по туризъм и зам.-министър на търговията и туризма, а също и член на Националния борд по туризъм. Във времето от 1999-2006 е председател на Съвета по туризъм - София.

Г-н Драганов, отразява ли се на туристическия бизнес политическата турбуленция у нас и липсата на воля за съставяне на редовен кабинет от това Народно събрание?

Ако гледаме туризма, току-що приключи една среща в парламента за макроикономическата рамка и трябва да уточня, че браншът договаря в момента легла за 2024 и 2025г. Следващата 2023г. отдавна е на пазара. Или стратегическият модел на туризма е такъв, че ние работим с един три годишен план на предвидимост, т.е. ние трябва да знаем цените такива, каквито ще бъдат през следващите две години. От тази гледна точка, намирайки се в парламента, мога да Ви кажа, че за туризма е много странно какво се случва тук, защото туристите, които идват и ще дойдат, те нямат никакво отношение към това, което се случва тук. И не само по отношение на България, туристите нямат отношение към това, което се случва в парламентите на европейските страни и ЕС. Туризмът е феномен и туристите пътуват. Ние сме видели едни моменти, в които сграда на парламента ни гори през 1992г. и много тежки моменти през 1997г. Туризмът продължи да съществува, ще продължи да съществува и при сега създадената политическа криза у нас, т.е. ние наблюдаваме какво ще стане. Но тези нерви, които се хабят в момента в обществото, нямат нищо общо с това, което се случва в туризма.

Как ще коментирате, че бяха обещани на превозвачите едни 35 евро на седалка при чартърните полети към нашата страна, а правителството не се разплати към определени авиокомпании и за следващия сезон ще има по-малко чартъри? Така че решенията на парламента за бюджета на страната пак влияят на туризма!

Това е така. Неизпълнението на това обещание към немски туроператори доведе до намаление на чартърните полети към летищата ни за следващия летен сезон. По-точно бе сбъркана формулата за разплащане, защото един от големите немски туроператори е превозвач, а не може да надхвърли определен лимит. Това обстоятелство спря плащанията към него. Сега каква е причината няма никакво значение. Факт е, че ние имаме оттегляне от немския пазар и това ще влияе на следващата 2023г. Но, отново да припомня, че по време на пандемията ние наблюдавахме как при забранени чартърни полети туристите заобиколиха чартърите и дойдоха у нас със всякакви други авиокомпании, но дойдоха тук. Ние на немския пазар имаме 38% възвращаемост и това, което ще наблюдаваме следващото лято, е, че независимо от намаления брой чартъри ние ще имаме пътници от Германия. Те няма да пътуват с чартърни полети, но те ще бъдат в България.

Ще се оправдаят ли според вас очакванията за много силен зимен и летен сезон у нас?

Нашите очаквания са за много силен туристически сезон през зимата и през лятото. Като цяло очакванията ни за 2024 и 2025г. са положителни. Ние предвиждаме пълно възстановяване на числовите показатели от 2019г. през 2024г., т.е. темпът, с който се движим е съвсем нормален. Фактически пандемията изчисти туристическия пазар от тези, които нямаха място на полето на туризма и 2022г. видяхме изключително доволни туристи през лятото. Един високо качествен туристически продукт автоматично води до висока степен на повтаряемост през следващата година, което гарантира, че ще има търсене на този продукт.