Иван Гешев за списъка с „Вредители за унищожение“: Мафията се бори срещу държавата

Increase

Няма да позволя да бъдат заплашвани магистрати

„Тук съм защото като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите на народа, но и на магистрати, следователи, прокурори и служители да бъдат заплашвани от престъпни групи. Мафията - симбиозата между криминални авторитети осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата, които ще видите. Това каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба (НСлС) след информацията за разследване на престъпна група, при котяо е открит списък със заплашвани магистрати.

Илияна Кирилова, административен ръководител на СГП, заяви, че ръководството на СГП ще окаже пълно съдействие на магистратите, следователите и прокурорите, които към момента чувстват, че към тях е отправена заплаха върху живота и тяхното здраве.

Обвинени са две лица.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че на 7 март по досъдебното производство са претърсени адреси. Намерени и иззети са пластмасови контейнери, за които е установено, че съдържат кокаин, както и лист със списък на съдии, прокурори и следователи от закрити съдебни структури, а също и за длъжностите, които заемат сега. Намерени са и множество банкноти.

Едното лице е напуснало страната, а другото е било задържано.

По време на разследването са отправени заплахи за живота на магистрат, който впоследствие си е направил отвод.

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети. При обиските е открита и кореспонденция, в която се споменава фамилията на главния прокурор Иван Гешев, която беше представена пред медиите.